Organizare

Organizare

Sanatate si Temperanta

Biserica acceptă responsabilitatea de a face cunoscut lumii pe Hristos şi crede că aceasta include obligaţia morală de a păstra demnitatea umană prin obţinerea unui nivel optim de sănătate fizică, mintală şi spirituală. Pe lângă slujirea celor care sunt bolnavi, această responsa­bilitate se extinde şi asupra prevenirii îmbolnăvirilor, prin educaţie sanitară eficientă şi prin călăuzire în promovarea unei sănătăţi optime, fără a folosi tutun, alcool, alte droguri sau hrană necurată. Unde este posibil, membrii sunt încurajaţi să adopte o dietă preponderent vegetariană.

Acest departament promoveaza şi dezvolta un mod sănătos de vieţuire prin:

  • susţinerea şi promovarea unor principii de viaţă sănătoase privind alimentaţia, munca, odihna, recreerea;
  • educaţia preventivă in ceea ce priveste consumul de alcool, cafea, tutun, droguri. Aceasta componenta include: programe de abandonare a fumatului, cursuri de gătit, cercuri de sănătate, programe
  • antistres şi alte activităţi asemănătoare
  • folosirea mijloacelor raţionale pentru profilaxia şi tratarea afecţiunilor;
  • implicarea în suferinţa umana pe princiliul dragostei faţă de om, vizând nu numai bunăstarea fizică ci şi mintală, spirituală şi socială, plecând de la premisa că o sănătate fizică şi mintală bună, constituie
  • fundamentul pentru o buna dezvoltare spirituală.

Biserici Sănătoase

Aici puteți descărca broșura proiectului Biserici Sănătoase

Biserici SanatoaseMesajul sănătății în Biserica Adventistă?

Biserica Adventistă a fost mereu promotorul unui stil de viață sănătos, având la nivel mondial un departament de sănătate și o rețea vastă de spitale, policlinici și centre de sănătate/sanatorii.

Conceptul nostru de bază în privința sănătății, exprimat cel mai concis în  pasajul: „Aerul curat, lumina soarelui, cumpătarea, odihna, exerciţiul fizic, alimentaţia corespunzătoare, folosirea apei şi încrederea în puterea divină – acestea sunt adevăratele remedii.” (E.G.White, Sfaturi pentru sănătate, p. 25) i-a călăuzit pe pionierii noștri și continuă să ne călăuzească și în prezent.

Rezultatele se văd într-o stare de sănătate mai bună a adventiștilor în comparație cu populația generală, lucru demonstrat prin studiile de sănătate efectuate pe adventiști, care au atras atenția oamenilor asupra noastră, ca biserică, în mod pozitiv.

În același timp, întrucât alimentația este factorul de stil de viață care influențează cel mai mult sănătatea noastră, în ultimele trei decenii s-a pus în principal accentul pe alimentație și renunțarea la fumat și alcool în mesajul către propriii membrii sau către societate. Din acest motiv, tendința membrilor este de a respecta doar sfaturile legate de alimentația sănătoasă și de a neglija sau ignora pe cele care țin de activitatea fizică regulată sau de igiena mentală iar stilul de viață sănătos al adventiștilor este perceput ca abținere de la fumat, alcool și carne (de porc).

Direcții majore în ceea ce privește un stil de viață sănătos  și echilibrat cum ar fi mișcarea regulată, aerul curat, soarele, odihna, sănătatea mentală sau psihică, igiena dentară sau gestionarea altor dependențe au fost ignorate sau abordate mult mai discret.

Dezvoltarea tehnologiei ne-a adus în față și o nouă realitate, pe care o trăim cu toții, si căreia trebuie sa îi facem față. Oamenii stau tot mai mult în interior, aproape că nu beneficiază deloc de lumina soarelui, de aer curat, de mișcare, au devenit mai însingurați, mai dependenți iar stilul de viață sedentar își face loc în societate și în biserică. Credem că a sosit timpul să punem mai multă lumină și pe alți factori benefici unui stil de viață sănătos și echilibrat, în timp ce tot ceea ce am câștigat până acum să reprezinte baza acestei noi dezvoltări a abordării domeniului sănătății în cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.

Plecând de la această perspectivă, având picioarele bine ancorate în realitate, credem că mai sunt multe lucruri de îmbunătățit pentru a ne transforma în biserici sănătoase, din toate punctele de vedere. Credem în același timp că implicarea voluntară a membrilor in diverse activități axate pe sănătate și formarea de prietenii de calitate în biserica locală vor duce la creșterea apetitului misionar și la înviorarea membrilor bisericii.


Responsabil Departament Sănătate 

Director Departamentul Sanatate si Temperanta: Dr. Dan Nicolae

Director adjunct: Sorin Goleanu


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.